skip to Main Content
VIDENSKABELIGT UDVIKLET

Åben og Rolig er udviklet på Rigshospitalet i samarbejde med Benson-Henry Institute of Mind Body Medicine (BHI) ved Harvard Universitet i 2011-2013.  BHI har siden 1970’erne udviklet og dokumenteret det program, som Åben og Rolig er baseret på, kaldet Relaxation Response Resiliency Program (3RP). Åben og Rolig har en videnskabelig baggrund inden for forskning i stress, meditation og psykisk sundhedsfremme.

Meditationsmetoderne kaldes ”Afslapningsmeditation” og ”Mindfulness”, og begge metoder har veldokumenterede positive effekter på menneskets trivsel og generelle sundhed. Ud over meditationen baseres Åben og Rolig på den mest anerkendte forståelse af sundhedsfremme, kaldet den bio-psyko-sociale model. Denne model anvendes direkte i kursets udformning, hvor hver uge skiftevis fokuserer på krop, psyke og sociale relationer. Forskning har på mange områder dokumenteret, at alle disse områder af livet er vigtige for menneskets sundhed, og at sammensatte programmer har større effekter end programmer, som f.eks. kun baserer sig på meditation.

Den videnskabelige forskning bag Åben og Rolig støtter også, at Åben og Rolig er anvendeligt i en bred socioøkonomisk gruppe. I modsætning til andre meditationsbaserede kurser er Åben og Rolig specifikt udviklet til offentlig brug i en bred demografisk gruppe. Dette gælder alt fra kursusnavnet “Åben og Rolig” til programmet uge for uge og den enkle, videnskabelige meditationsmetode.

En række danske og udenlandske psykologer og specialister i meditation, mindfulness og kropsbehandlinger har bidraget til udviklingen af Åben og Rolig, herunder Christian Gaden Jensen, Peg Baim, Tine Norup, Lisbeth Frölich, Tine Meyer Thomsen, Bodil Hjorth, Freja Filine Petersen, Pauline Voss Romme, Angela Paula Krogsgaard og Peter Elsass.

Back To Top